Blogopmaak

Afwijzing doet pijn

Sonja Grootes • 18 oktober 2024

Soms kan het draaglijker aanvoelen om geaccepteerd te worden voor wie je niet bent dan afgewezen om wie je bent

Soms kan het draaglijker aanvoelen om geaccepteerd te worden voor wie je niet bent dan afgewezen om wie je bent.


Het is een overlevingsstrategie die al op jonge leeftijd kan ontstaan. Een oerbehoefte om erbij te horen, een onderdeel te zijn van de groep. Daar is het veilig.


Ook speelt hierbij één van de systemische wetten: de wet van insluiting.  Ieder systeem streeft ernaar om compleet te zijn. Zodra je niet erkend wordt, werkt dat verzwakkend voor het gehele systeem.


Tijdens de (familie)opstellingen in mijn praktijk komt dit regelmatig naar boven drijven. Afwijzing doet pijn en je wilt die pijn vermijden. Tegelijkertijd wijs je een deel van jezelf af…


Loyaal zijn aan het familiesysteem, je gezin van herkomst maakt dat je soms afdrijft van jezelf, je eigen veilige basis, je eigen kern.


Daarin een beweging maken in een opstelling geeft bevrijding. Het doorvoelen wat gevoeld wil worden. Niet vanuit je hoofd maar vanuit je lijf. De inzichten landen vervolgens vanuit je lijf naar je hoofd. 

Share

door Sonja Grootes 25 juni 2024
Alleen zijn met de pijn heeft grote impact
door Sonja Grootes 15 maart 2024
Ervaar de helende kracht van Yin
door Sonja Grootes 25 januari 2024
Bewuster leven door te luisteren naar de wijsheid van je lichaam
door Sonja Grootes 16 oktober 2023
Iedereen heeft een plek
door Sonja Grootes 13 juli 2023
Je ziel weet
door Sonja Grootes 15 juni 2023
Knutselwerkjes zijn niet pijnlijk
door Sonja Grootes 5 mei 2023
Hoe begin jij jouw nieuwe dag?
door Sonja Grootes 1 mei 2023
In het zorgen voor de ander drijf je soms van jezelf af.  Je bent meer daar dan hier.
door Sonja Grootes 24 april 2023
Doet jouw middenrif nog mee?
door Sonja Grootes 22 januari 2023
Een veilige basis voor jouw kind Ook kinderen hebben het nodig om hun safe ground te voelen voor een free mind. Wanneer ze de veiligheid voelen en in verbinding zijn met hun natuurlijke basis, leven ze vrijer, durven ze ‘fouten’ te maken, springen en dansen ze zonder jouw goedkeuring. Waarom? Omdat ze vertrouwen op zichzelf, omdat ze hun eigen oordeel ontwikkelen, omdat ze hun eigen pad volgen. Als ouder geef je die basis, die stevige grond mee door je liefde en ook door je reacties en versterkende taal. Soms zo makkelijk en soms ook echt niet. Omdat je je boos maakt, irriteert, onmachtig voelt, je kind brutaal vindt of je pijn voelt omdat je kind verdriet heeft. Je reageert te snel, op de automatische piloot, eigenlijk onbewust en na afloop voelt het naar. Misschien vind je het wel fijn om te (ver)zorgen omdat jouw moeder dat ook altijd zo deed. Help je je kind overal waar het kan en krijg je er juist irritatie bij je kind voor terug. 'Hoe dan?' Denk je misschien... Ongemerkt neem je over waar jij vandaan komt. Omdat dat zo 'natuurlijk' lijkt. Door het bewustzijn in jezelf te vergroten, door meer in contact te zijn met je eigen natuurlijke basis, geef je je kind de ruimte en de begeleiding in het ontwikkelen van zijn of haar eigen veilige sterke basis. En het mooie is dat wat je verandert aan jezelf, geeft ook beweging bij je kind. Inzicht krijgen op het gedrag van je kind, je eigen opvoeding en systeem van herkomst, is zo helpend en versterkend voor jou en daardoor ook voor je kind.
Meer posts
Share by: